Cubaan untuk membuat pavlova akhirnya terhasil jua walaupun lidahku sendiri masih belum menyentuh rasanya. Tapi rata-rata yang aku dengar pavlova ini antara yang terhangat di pasaran. Bukan main beriya aku suruh abah beli baking paper, sekali dia bawa balik tiga gulung yang entah bila boleh habis. Haha. By the way, abah sangat sporting sokong anak dara dia ni masuk dapur. =p
Oleh kerana kekurangan stok buah dalam peti dan yang tinggal cuma buah naga dan anggur sahaja, maka aku bantai letak buah naga dan anggur pada lapisan pertama, dan lapisan keduanya cuma buah anggur. Aku buat dua lapisan macam kak ana buat sebab tengok adunan telur tu macam banyak kalau dibentuk cuma satu. Yang menghampakan, di saat adunan hampir masak kuning, tiba-tiba ia mengecut kecil, sudah tidak berbukit seperti awalnya.
Yang lucunya, keesokan harinya abah tanya pavlova tu sudah boleh dimakan atau belum kerana wajahnya seperti kurang masak. Sangkanya aku masih belum bakar lagi, padahal pavlova dah suku bahagian habis ditelan ummi. Kehkeh.. Rungut abah lagi, buah anggur atas bukit pavlova tu rupanya untuk hiasan sahaja, ingatkan ada pegang watak utama atau apa. Huhu.. Alasan aku buah anggur tu untuk hilangkan muak cream tu wahai abah. =D
pavlova yang ditelan ternyata tidak menepati citarasa aku
untuk bikinnya kali kedua mungkin perlu difikir berulang kali
aku lebih suka kek =D
No comments:
Post a Comment